2010. május 9., vasárnap

AKARAT DIADALA

Akarat Diadala



Üdvözlet! Az Akarat Diadala az új generációhoz tartozik, de azon belül is már „régi” zenekarnak számit hiszen, már havonta alakulnak zenekarok. Bevezetésként kérlek mutassd be a zenekart és tudassd az olvasókkal, hogy miért választottátok a propaganda e módszerét!
Üdvözöllek! Zenekarunk 2008 őszén alakult Kalocsán. Az akkori felállásból már csak én vagyok a zenekarban, sajnos az utóbbi időkben volt egy kisebb-nagyobb galiba a házunk táján, így jelenleg 3 fővel működünk. A 3 tag 3 különböző helyen lakik, egymástól több 100 km-re, így kicsit nehéz összeegyeztetni a próbákat, de lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezen áthidalni. Az, hogy a propagandának ezen módját választjuk egészen egyszerű: szeretünk zenélni, azt viszont elképzelni sem tudnánk, hogy a zenénket ne olyan szöveggel párosítsuk amiben nem hiszünk. Illetve -és ezt elég sűrűn szoktam mondani a magánéletben- a zene az egyetlen olyan legális fegyver, amit az ember feltalált, melyet nem lehet csak úgy betiltani, bezúzni, leszerelni. Mindig lesz rá igény, mindig lesz olyan ember, aki zenél és megénekli igazságunkat!
Te annak idején felbukkantál a Vádló Bitófákban is. Esetleg megfordultál más zenekarokban is?
Igen, annak idején az első zenekarom az Őrvidék nevű formáció volt, melyben 2006 őszétől 2007 augusztusáig voltam tag. Kellemes emlékeket őrzök erről a zenekarról, nagyon jó Barátságokra tettem szert itt, melyek ma is igazak. Fiatalokból álló, első szárnybontogatás, Oi/R.A.C. Stílusban, hazafias szövegekkel.
Mi annak az oka, hogy már nem vagy tagja a Vádló Bitófáknak?
Először is el szeretném mondani, hogy számomra megtisztelő volt -és a mai napig az is-, hogy részese lehettem egyik kedvenc zenekarom működésének, nagyon jó érzéssel tölt el, kellemes emlékeket őrzök róla/Róluk, büszke vagyok rá, hogy 17 évesen sikerült ezt elérnem. Köszönöm a Vádló mindenkori legénységének a befogadást, a Barátságot, nagyon megtisztelő! A változás kettős menetű: egyrészt 2008-ban elkerültem egyetemre, így 3 város között számomra nehéz volt mozogni, ráadásul ahol tanulok nagyságrendekkel nagyobb város, mint szülővárosom, így ezt is meg kellett szokjam. Az egyetem-otthon-próba egyeztetése számomra problémás volt, így megfogant bennem a lépés ötlete, amely be is következett. Másik része, amire nem vagyok büszke, roppant mód sajnálom és kellemetlen is számomra: ez egy szikszói koncert volt, ahol a helyi fenegyerekek jóvoltából kicsit megismerkedtem a helyi ízekkel és hát... no comment. Tanultam a hibámból, koncert előtt nem iszok, illetve az utóbbi időkben nem csak koncert előtt... Úgyhogy, ha már alkalmam nyílt rá: szeretnék bocsánatot kérni a szikszói lányoktól/fiúktól, sajnálom, hogy csalódást okoztam!
A kérdés némileg ügye fogyott hiszen az egyik zenekarban beugrós voltál, a másik viszont saját zenekar, de mégis érdekelne az, hogy zeneileg melyik zenekar áll hozzád közelebb?
Ez nehéz kérdés, mert valamilyen szinten mindkettő valahol az enyém. A Vádló markáns, kemény riffjei tetszenek, mondhatni, hogy egyszerű, de nagyszerű rock zene. Zeneileg és szövegileg a Militia Christi lemez mérföldkő a magyar NS zenei palettán véleményem szerint! Az AD más tészta, itt a zenéket a gitáros kollégával ketten írjuk. Mivel a zenei stílusunk is félelmetesen egyező, így könnyen megtaláljuk a közös nevezőt. Jobban is magamnak érzem ezt a produkciót, végre heavy metal-t játszhatok, örökké igaz szövegekkel! Kell ennél több egy magamfajta ifjú zenésznek? :)
Gondolom Ti is úgy érzitek, hogy a zenei  összeszokottságon még van mit csiszolnotok, de ennek ellenére mondhatni sajátos stílussal áltatok elő, amelyben többnyire a heavy metal-os elemek lettek vegyítve az R.A.C.-vel.  Kik álltak előttetek zenei példaképként és melyek azok a zenekarok akik számotokra akár zeneileg, akár ideológiailag sokat jelentenek?
Zeneileg mindenképpen a klasszikus hard rock és heavy metal zenekarok, mint például Ossian, Pokolgép, Kalapács, … Naphosszig lehetne sorolni, sokféle/fajta zene megfordul a lejátszónkban. Ideológiailag Vérszerződés, S.O.G., Archívum. Azt sosem tudnánk titkolni, hogy rocker közösségből jöttünk, nekünk is volt hosszú hajunk vagy épp szegecses bőrdzsekink. Az évek alatt a zene mellé tartalom is került.
A közelmúltban megjelent demo-tokkal kapcsolatban milyen visszajelzéseket kaptatok?
Eddig amiket visszahallottam az pozitív! Természetesen még van hová fejlődni, képezni magunkat, de a fáradtságos munka meghozza a gyümölcsét.

Hány koncertet adtatok eddig és melyek azok a zenekarok akikkel színpadra álltatok?
Hirtelen végigfutva úgy tudom, hogy 8 koncertünk volt, olyan nevekkel, mint a Vádló, Hunor, Vér Kötelez, Utolsó Védvonal, TarHad, Vérvád, Új Rend, illetve felléptünk a MÖM által rendezett Rock a kommunizmus ellen napon.
A zenekarral kapcsolatban milyen céljaitok vannak? Esetleg várható e egy komplett anyag a zenekartól a közeljövőben?
Természetesen, mint minden zenekarnak a célja a túlélés, megmaradás, megnyilvánulás, így nekünk sem más. Ám kibővült azzal, hogy minél többet próbáljunk, minél jobban összerázzuk magunkat, minél több emberhez eljussunk. Új számok már vannak, köztük egy feldolgozás is, a Testvér elég a szolgaságból. Úgyhogy, ha időnk engedi, akkor esetlegesen év vége felé, de remélem már nyár végén ismét stúdiózunk.
Véleményed szerint minek tudható be az, hogy hazánkban az elmúlt években a zenekarok száma olyannyira felduzzadt mint ez előtt soha?
Ennek a kérdésnek is két vonulata van- meglepő mód... :) Az egyik, hogy napjainkra a hangszerek szinte tömegcikkek lettek, már szinte potom pénzekért hozzá lehet jutni hangszerekhez, kis spórolással akár egy-másfél hónap alatt össze lehet gyűjteni a kellő pénzt egy olcsó árkategóriás, ám nem feltétlenül bóvli hangszerre (pár éve én is belefutottam egy ilyen üzletbe, nem bántam meg...). A másik vonulat ismét két részre bontható: az egyik az ébredés, melynek a miértjét nem kell taglaljam, a nemzeti szocializmus magát igazolja, beváltja örökkévalóságát, mely a szellemben lakik és nem a testben. Illetve -sajnos ki kell mondani, de ez van-, hogy divattá vált magyarnak lenni. Emlékszem például arra, hogy anno kisiskolásként hosszasan bámultuk azokat a felsősöket, akik a történelmi Magyarországot viselték a kabátjukon felvarróként, majd a tanítónőnk elhesegetett Tőlük, mert „ők a rossz fiúk az iskolában”. Mikor én lettem ugyan abban az iskolában végzős már simán flangálhattam az iskola folyosóján Vádlós pólóban, amiben ugye ott a Szent László kereszt. Ennyi... Változik a világ, ám ezekre a pozitívnak tűnő változásokra kicsit gyanakodva nézek.
Személyes beszélgetés alkalmával, tudattad velem, hogy van olyan MNA csoport akikkel kapcsolatban vagy. Mi a véleményed arról, hogy az MNA vezetőség tiltja tagjainak a velünk való kapcsolatot?
Igen, kapcsolatban vagyok Velük, mondhatni napi szinten. 2000 környékén a válás helyett egy felszólítás hatásosabb lett volna. Felszólítás arra, hogy a skinek tisztítsák meg soraikat, melynek ha előbb nem, a válás után meg kellett volna történnie mindenképpen. Az, hogy ma is tiltják a skinekkel való kapcsolatot szintén hibának tartom, a két Mozgalom együtt sokkal hatékonyabb lenne. Ám gyorsan megjegyeznék valamit: az említett csoport vezetőjétől rákérdeztem erre a dologra. Véleményük szerint nincsen azzal gond, hogy az illető skin, ha az akciócsoportban tud aktívan és odaadóan dolgozni.
A skinhead mozgalmat tekintve megoszlanak a vélemények. Te hogyan ítéled meg a mozgalmunkat? Esetleg negatív vagy pozitív észrevételeid vannak, amiket ha mérlegelnénk jobbá tudnánk ezekkel tenni a mozgalmat?
Személy szerint többre hivatottnak látom a Mozgalmat. Sajnálattal látom, hogy egyes egyéneknek abban merül ki az egész, hogy elmennek a koncertekre, ott lerészegedve, többre hivatott jelszavakat kiáltoznak két hányás között. Másik dolog, amit fontosnak tartok, az az ideológiai szűrő. Bármennyire is fáj, meg lehet, hogy ez az én bizonyos fokú elitizmusom, de nem szeretem ha azokkal a delikvensekkel azonosítanak, akiknek a (bőr)fejben nincsen tartalom, csak jó adag káposztalé .Ezzel nem azt mondom, hogy én egy mennyire intelligens, agyoniskolázott emberke vagyok, mert nem vagyok az... Lehet, ha ez a szűrés megtörténne, akkor nekem is menésem lenne, de a mennyiség ne menjen a minőség rovására! Hogy is mondta egy Ember? „Ha egy egész nemzet gyávává vált, és csak ezer ember maradt, akik valami nagyot akarnak, és akiknek erejük van az állam átalakítására, akkor ez az ezer ember a nemzet. „
Mint mindig, most is van néhány magányos kalandor, akik hevesen tiltakoznak az ellen, hogy véleményük szerint az NSF önkényesen uralkodik mindenki felett. Mi erről a véleményed?
Az NSF uralkodik? Jó vicc... Szerintem az az illető akar uralkodni, aki nem képes belátni, hogy ez a Mozgalom nem egy nemzeti radikális cserkészbrigád, hanem igenis vannak elvárások, követelmények, amelyek, ha nem is tetszenek, akkor is vállalnunk kell azokat. Itt nincsenek demokratikus kibúvók, kiskapuk, inkább illő ránk Dumas muskétásainak jelmondata: „Mindenki egyért, egy mindenkiért!” Ha valaki abban uralkodást, zsarnokságot lát, hogy például egy koncertről ki van téve, mert mattrészegen botrányosan viselkedik Bajtársaival szemben, akkor azt az ürgét sajnálom. Lehet menni kárpátiára... Azt se felejtsük el, hogy nem csak koncertekből áll a világ, sőt...!
Illetve Te hogyan ítéled meg az NSF munkásságát?
Örvendetes, hogy az NSF szervezetei egyként tudnak együttműködni, Testvérként. És, ha megengeditek lenne is egy kérésem Hozzátok: több túrát és sporttábort!
A zenekar tagjai tartoznak e valamilyen csoporthoz vagy szimpatizáltok e valamelyik szervezettel?
A gitárosunk egy falujabéli csoportosulásnál volt tagjelölt, sajnos ez a csoport a személyes ellentétek miatt felbomlott, pedig helyi szinten jó csoportosulás volt. A dobosunk black metal közegből jött, de a szíve és az esze a helyén van. Jómagam pedig végtelenül szimpatikusnak találom a Hungaria Skins csoportot, tiszteletem azoknak az Embereknek, akik bekerültek oda!
Végszóként mit szeretnél még hozzá tenni a fentiekhez?
Köszönöm a megkeresést! Köszönöm, hogy bizonyos dolgokat tudtam tisztázni! Remélem mihamarabb készen állunk arra, hogy ismét hallattassunk magunkról koncertezés ügyében is, addig látogassátok a myspace oldalunkat: www.myspace.com/akaratdiadala. Még egyszer köszönöm a lehetőséget!
További sok sikert és ZOG zaklatás mentes munkát kívánunk a zenekarnak!
Viszont kívánok minden jót Nektek is, az Egekben lakozó figyelje és vigyázza utatokat! Éljen a Győzelem!
 
2010 május 09., vasárnap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése