2010. május 16., vasárnap

Prohászka Ottokár antiszemitizmusa

PROHÁSZKA OTTOKÁR ANTISZEMITIZMUSA
 
            Megjelent az ,,ország apostola”, Prohászka Ottokár néhai székesfehérvári püspök zsi-dósággal foglalkozó írásainak és beszédeinek gyűjteménye. Rendhagyó összeállítás, amely bizonyítja, hogy antiszemitizmusa magyar önvédelem volt. Külön értéke, hogy tartalmazza Bosnyák Zoltán tanulmányát Prohászka és a zsidóság viszonyáról. Soha nem volt idôsze-rűbb írásainak közlése, mint ma, tekintettel a ,,szép idegenek” becsôdülésére, s nem utolsósorban az Egyházba is behatolt liberális szellemiségre, amely csaknem úgy tünteti fel ôt, mint a liberalista, modernista papi ideál elôfutárát. Íme néhány részlet a könyvbôl, amely a Gede Testvérek gondozásában, Ifj. Tompó László összeállításában jelent meg ,,Az én antiszemitizmusom” címmel.)
 
            ,,A zsidó morál valóságos átka a keresztény műveltségnek, amely átkon ez a keresztény kultúra okvetlenül tönkremegy, ha nem dobja ki magából a mérget.”
            „A zsidóság fekélye csontvázzá rágta a keresztény magyar népet, s a nemzetnek nagy részét koldusbotra juttatta.”
            ,,A zsidóság mindenütt fekély, amely megmérgezi az üzleti morálist, kiváltképpen az üzleti világban. Lealacsonyítja az erkölcsi színvonalat és a korrupciót álta-lános divattá emeli. Meghamisítja az erkölcsi fogalmakat, tagad minden törvényt és eszményt, s lelkiismerete nem lévén, szívtelenül megfojtja áldozatait, amelyeket behálóznia sikerült.”
            ,,A keresztény társadalomban a zsidókat emancipálni annyit tesz, mint az er-kölcstelenségnek és az erkölcsiségnek ugyanazt a szabadságot, a lelkiismeretnek és a lelkiismeretlenségnek ugyanazokat a jogokat adni.”
            ,,Az antiszemitizmus a keresztény erkölcstan és a keresztény társadalmi rend reakciója, s mint ilyen, a legjogosultabb mozgalom.”
            ,,A zsidó mindig nevetséges, aszimmetrikus, idegen, ugyanakkor mindig a nem-idegent játszani akaró figura.”
            ,,A zsidó szellemet szellemtelenségnek kell hívnom, mert tagadása az esz-ménynek, levigyorgása a fölségesnek.”
            ,,A nemzetek bámulva veszik észre, hogy hélótákká lettek saját hazájukban, koldusokká lettek és tehetetlenül állnak saját hazájukban a parancsoló idegen, jöve-vény trónja elôtt.”
            ,,Nem szeretek zsákbamacskát árulni s a divat miatt az igazságról bölcsen hallgatni, azért kimondom, hogy Magyarországon jelenleg csendes honfoglalás folyik: gazdasági logikus folyamat megy végbe, amelyrôl köznyelven azt mondják, az erôsebb legyôzi a gyöngét, vagy, hogy a csuka megeszi a pontyot. A magyar nép a
gyönge, de ízletes pontyocska, a zsidóság a csuka.”
            „Már most mi az én antiszemitizmusom? Nem az, hogy üsd a zsidót, hanem az, hogy ébreszd fel, ha kell, korbácsold fel a magyar tunyaságot...”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése