2010. május 9., vasárnap

HUNOR INTERJÚ

Hunor



Talán nem mindenki van tisztában a zenekar történetével, ezért röviden összegeznéd nekünk a Hunor biográfiáját a kezdetektől napjainkig?
2009 szeptemberében ünnepeltük 5 éves fennállását a zenekarnak. Az indulás óta több tagcserénk volt, a zenei stílus is változott. Három válogatás lemezen szerepel egy-egy számunk. Ezen kívül egy split lemezzel és a szeptemberben bemutatásra került „Küldetéstudat” című nagylemezzel büszkélkedhetünk.

Még a riport elején szeretném röviden kifejteni a véleményem a zenekarral kapcsolatban. A Hunor rendkívül intelligens dalszövegekkel dolgozik, melyekben nagyon jól rávilágítatok a valós problémákra illetve útmutatást biztosítatok az emberek számára. Jelenleg úgy mond „túlkínálat” van a hazai skinhead mozgalomban az R.A.C. zenében. Véleményem szerint hiánypótló lenne egy olyan zenekar, akik az olyan szövegekkel, mint amiket Ti alkottok, egy csúnya szóval értelmezve „populárisabb” zenét hoznának létre, ami állttal, szélesebb körben lehetne hirdetni az eszménket. Nem gondolkodtatok még azon, hogy más zenei vonalon mozogjatok és így a harcunk még hatásosabb lenne?
Ez elég összetett kérdés, először is nem vagyunk profi zenészek, így megvannak a korlátai annak a zenei változatosságnak, amire egyébként törekszünk. Nem célunk hogy a zenénk mindenkihez eljusson. Nem érzem küldetésemnek, hogy minél több embert invitáljunk a mozgalomba, elsősorban a mozgalmon belül kéne rendet tenni.

Szövegeidben sokat foglalkozol a hungarizmussal, mint ideológiával. Hogyan jellemeznéd a Prohászka féle hungarizmust és a jelenkori hungarizmust?
Konkrétan a hungarizmusról még nem írtam számot. Aktuális problémákra igyekszem rávilágítani, amikre véleményem szerint a legjobb megoldás a hungarizmus. A hungarizmust, mint ideológiát semmiképpen nem kötném Prohászka nevéhez. Ő csupán egy felismerést tett, hogy a zsidó fajvédelem (cionizmus) megemészteni készül nemzetünket, ezért szükség van hungarizmusra. Számomra Prohászka Ottokár jó példa arra, hogy nem minden egyházi személyiséget fertőzött meg a zsidó ízlésvilág, ezért nem is lehet elítélni az egész egyházat. A hungarizmus gyakorlati megvalósítása kizárólag Szálasi Ferenc nevéhez fűződik, ez a hungarizmus ma is aktuális, ma is erre van igény, ha ehhez hozzá tesznek vagy elvesznek belőle az már nem a hungarizmus. Ez egy erkölcsi alapra épülő szocializmus, ez talán annyiban különbözik a többi nemzetiszocialista ideológiától, hogy a nemzethez fűződő hűségen kívül, belső erkölcsre is kötelezi az egyént, tehát nem a nemzetvezetőnek kell megfelelnünk elsősorban a nemzetért vívott harcban, illetve a közjóért végzett munkával, hanem Istennek is számot kell adnunk erről.

Az MNA modern, a kor szellemiségének megfelelő hungarizmusáról mi a véleményed illetve arról, hogy egy évtizeddel ez előtt, ők hátat fordítottak az akkori MNA tagok 90%-ának, azért mert ők skinheadek voltak?
Erről nem túl sokat tudok, mert kisgyerek voltam, amikor ez történt. Elmondom azért röviden a véleményem. Nem tudok az MNA-val egyetérteni, ha valóban csak azért fordultak el egy rétegtől, mert azok skinheadek. Sok skinhead van, akinek a mozgalmi élet nem szól másról, mint piálásról, bulizásról, balhéról. (ez nem jelenti azt, hogy a skinheadség ezzel egyenlő)
Talán ez nem tetszett az MNA-nak. Azt hogy ki a skinhead azt egy skinhead mozgalomnak, azt hogy ki a nemzetiszocialista, azt egy nemzetiszocialista mozgalomnak kell meghatározni. A nemzetiszocializmus egy világnézet innentől kezdve egy életre szóló döntés, a skinhead szubkultúra pedig a legjobb eszköz, hogy a fiatalok megismerkedjenek a nemzetiszocializmussal. Ezért nem értem, hogy a skinheadség miért összeegyeztethetetlen az MNA szellemiségével. Általában elterjedt az a vélemény, hogy a skinheadek milyen primitívek. Ezen csak a mozgalom szellemi irányítói tudnak változtatni azzal, ha a koncerteken kívül más mozgalmi tevékenységet is kínálnak. Ugyanakkor meg nem gondolom, hogy csak háromdiplomás emberekből kéne állnia a mozgalomnak, katonákra is szükség van. Mindenki azt hozza, amije van! Senkit nem szabad elutasítani, aki a nemzetet akarja szolgálni!


A Hunor jó néhány koncerten részt vett már, és feltűnt, hogy önfeláldozóan szoktátok vállalni az est utolsóként fellépő zenekarának szerepét. Minek tudható be ez az önzetlenség?
Nem vagyunk sztárok, sosem szeretnénk elfelejteni, hogy ez egy szolgálat, és nem karrier lehetőség. Általában meg szoktuk tisztelni azzal a többi zenekart, hogy végighallgatjuk az ő előadásukat is, ezért mindegy, hogy mikor lépünk fel.

Ha már a zenekarok koncertekhez való állása a téma, akkor kérlek, mond el a véleményed arról az egyre gyakoribb problémáról, hogy vannak nemzeti zenekarok, akik egyfajta rocksztár hozzáállással vonulnak színpadra és jogokat követelnek maguknak, csak azért, mert ők több éve léteznek más zenekarokkal szemben.
Azzal semmi bajom nincsen, ha egy zenekarnak van egy egészséges önbizalma és élvezi, hogy tombolnak a rajongók. Azzal van a baj, ha lenézik a többi zenekart. Az eleve nem jó, ha a zenekarok versengenek egymással, mert nem feltétlenül a közönség igényeit kell kiszolgálni, hanem egy kitűzött értékrendet kell közvetíteni. Nem lehet összehasonlítani az NS bandákat, változó a stílus, a szövegvilág, a cél. Tisztelgek azok előtt a bandák előtt, akik több mint egy évtizede ott vannak a frontvonalban, ugyanakkor egyetlen NS banda sem mondhatja azt, hogy már letett az asztalra és már csak „le kell aratni a munka gyümölcsét”. Ez a küzdelem egy életre szól!

A nemzeti rock-nak nevezett jelenségről mi a véleményed?
Erre értem azt, hogy valaki egy közönséget kiszolgál, önző érdekből, olyanok, mint a politikai pártok, egyszerűen megcéloznak egy közönséget, akik majd bólogatni fognak, de nem formálnak, nem gondolkodtatnak.

Magyarországon jelenleg virágzik a „nemzeti gondolkodás”. Sorra nyílnak üzletek, jönnek létre koncertek, ahová tömegestől járnak az emberek.
Mi a véleményed erről?

Az egyértelmű, hogy kezd divattá válni. Azt nem akarom megítélni, hogy ki milyen megfontolásból tért erre az üzletágra. Az, hogy ez a divat az egyfelől jó, legalábbis jobb mintha a Che Guevara meg az CCCP lenne a trend, az viszont rossz, hogy csak divat.

Hogyan látod a jelenlegi magyarországi mozgalom helyzetét?
Jó látni, hogy sok szervezet jött létre az utóbbi pár évben, ez jó, mert kell, hogy legyenek kis közösségek. Azt viszont hiányolom, hogy a szervezetek nem, vagy keveset kommunikálnak egymással. Ami a legfontosabb dolog a mozgalomban számomra, az igazságért vívott harc, ennek ellenére azt látom, hogy mindenki inkább megtartja a saját „igazát”. Ezért rengeteget kéne vitatkozni, és beszélgetni a különböző NS szervezeteknek. Ez nem okozna széthúzást, a széthúzást a pletykák okozzák, és az előítéletek. Fontos hiánycikk az alázat! Kevesen képesek rá, hogy alárendeljék magukat a mozgalomnak. Túl sokan akarnak vezető szerepet betölteni, de kevesen vannak, akik önzetlenül képesek építeni a mozgalmat. Aki nem vállalja az első sorban harcoló gyalogos tiszt feladatát, az nem alkalmas a hadvezéri posztra.

Az NSF munkásságát, hogyan ítéled meg?
Az NSF célkitűzései nagyon szimpatikusak, az hogy összefogni és számon tartani a skinhead közösségeket. Itt megint csak azt tudom mondani, hogy ennek az összefogó szervnek nem szabad fölé rendelnie magát a  többi szervezetnek, hanem azokat szolgálva segítenie kell az egységet. Az NSF gyakorlati tevékenységéről semmit sem tudok.

A zenekar tagjai tartoznak e valamilyen csoporthoz vagy szimpatizáltok e valamelyik szervezettel?
Nem tartozunk egyik szervezethez sem, ismerősök, barátok majdnem mindegyik szervezetből vannak. Én a Pax Hungarica ideológiai alapjával tudok azonosulni, és az általuk szervezett előadásokra járok.
Folyamatos hanyatlást tapasztalhatunk a kultúra és a nemzeti örökségek terén. Véleményed szerint hogyan tudnánk minél szélesebb körben megismertetni illetve megszerettetni a nemzeti örökségeket az emberekkel?
A hanyatlás kézzelfogható. Ez a média hatása, amíg a kezünkben nem lesz, addig nem tudunk sokat tenni az ügy érdekében. A mai mozgalom, nem kifejezetten a kultúra és hagyományőrzésre irányul, hanem a kultúraromboló tényezők megfékezésére. Egyenlőre ez is a dolgunk, mert ahhoz hogy bármit is propagálni tudjunk, először magunkat kell szimpatikussá tennünk, ehhez viszont egy belső rend szükségeltetik.

Sorra alakulnak az újabbnál újabb zenekarok. Melyek azok, akikre véleményetek szerint érdemes oda figyelni az alkotásukat tekintve?
Nem szeretném megítélni egyik kezdő zenekart sem, abból kiindulva, hogy mi is 4 év után kezdtünk el igazán fejlődni, és komolyabban foglalkozni a zenekarral. Említést érdemel a Jogos Önvédelem zenekar, zenéjük és szövegviláguk egyaránt igényes. Az Utolsó Védvonal zenekar is sokra viheti, gyorsan fejlődnek, a közönség is hamar felfigyelt rájuk. Bízom benne, hogy lesz az újonnan alakult zenekarok közül, akik kitartanak, és példát fognak mutatni a többi zenekarnak és a közönségnek.

A réginek mondható NS zenekarok közül melyek azok, amik számotokra fontosak és zenei ízléseteket kielégíti?
Egyikre se mondhatom, hogy kielégíti zenei ízlésünket, mert a sok zenekar egyedisége együtt teszi lehetővé, hogy ne unjuk meg egyiket se. A zenekarunk tagjainak is megoszlik a zenei ízlése. Fontosabbak: Archívum, Valhalla, Titkolt Ellenállás, Vérszerződés.

Esetleg más műfajból kedvencnek mondható zenekarok?
Haggard, Tristania, Graweworm, Hypocreasy, Rammstein, Metallica, Pokolgép, Ossian, Moby Dick.

A zenekar nemrég volt 5 éves. Gratulálunk és kitartást kívánunk a folyamatos harchoz! Mi az, amit elértetek az elmúlt 5 évben és mik azok, amik célként még előttetek állnak?
Köszönjük szépen! A zenében törekedtünk az egyediségre, szövegvilágban pedig igyekeztem olyan témákat bolygatni, amikről más banda nem ír, vagy más szemmel látja. Mondanivalónkra sokan felfigyeltek. Célunk a jövőben is az lesz, hogy formáló és építő hatást gyakoroljunk a mozgalomra.

Végszóként mit szeretnél még hozzá tenni a fentiekhez?

Köszönjük a kérdéseket!
Végszóként szeretném kicsit provokálni a tisztelt olvasóközönséget, hogy állást foglaljanak a következő kérdésekben: Mitől skinhead a skinhead? Mi a nemzetiszocializmus? Mi a hungarizmus? Miért nem működik a demokrácia? Miért utáljuk a kommunistákat, anarchistákat, zsidókat, liberálisokat? Miben különbözünk tőlük? Részt kell e vennünk a pártpolitizálásban? Van e szükség egységes vallásra, Istenhitre a mozgalomban? Mik a céljaink? Mi a stratégiánk a győzelemig? Ezekben a kérdésekben egyet kell e érteni mindenkinek a mozgalmon belül?
Nagyvonalakban ezek azok a kérdések, amik miatt ma széthúzás van a mozgalomban, ezért időszerű lenne, hogy ezekről vitatkozzanak egymással a szervezetek és a mozgalmi emberek. Ezeknél a kérdéseknél elindulva megvizsgálhatjuk saját értékrendünket, és azt is, hogy mi a küldetésünk ebben a mozgalomban.
Előre a győzelemre! Kitartás!


További sok sikert és zog zaklatás mentes munkát kívánunk a zenekarnak!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése