2010. május 9., vasárnap

VÉR KÖTELET

Vér Kötelez

Légy üdvözölve! Bevezetésként kérlek, mutasd be a zenekar múltját, jelenét!
A zenekar 2006 elején alakult, Pécsett. Jelenleg kicsit szétszóródott a társaság, volt pár tagcserénk, de nem hagytunk fel a zenekarral, csináljuk, megyünk előre.

Honnan ered a zenekar neve és mit jelent ez számotokra?
A zenekar neve az egyik kedvenc filmemből jött. Ez jelenti számunkra, hogy a vér kötelez minket, a vér melyet őseink a harcokban folyattak, a vér mely megköveteli, hogy harcoljunk és ha kell a vérünket adjuk mi is az igaz ügyért.

A zenekar a Mecsek aljának nevezett térséghez tartozik, ahol anno volt jó néhány skin zenekar. Kapcsolatban álltok ezekkel a zenekarokkal, illetve valamilyen hatást gyakoroltak e rátok?
Igen, ismerjük őket. Személy szerint nekem a mai napig az egyik kedvencem az Ma Skins. Ahogy anno, úgy ma is megállják a helyüket a skinhead zenék között.

Melyek azok a zenekarok, akikkel eddig színpadon álltatok és melyik koncert volt számotokra a legemlékezetesebb?
Ezt így nehéz lenne felsorolni, mert nagyon sok zenekarral léptünk már fel. Ami nekem a legemlékezetesebb, az egy Brutal Attack koncert volt. Nagyon jó hangulatot csinált Ken, felpörögve mentünk fel utána a színpadra. Szerintem az egyik legjobb bulink volt.

A kezdetekkor volt arról szó, hogy Landser tribute zenekarként fogtok működni, amiből nem lett semmi. Mi ennek az oka?
Igen, gondolkoztunk ilyen dolgon, de inkább a saját dalok írása mellett döntöttünk, amit nem is bántunk meg. De tervbe van pár Landser dal feldolgozása, magyarul.

Mit jelent számotokra Luni munkássága és személye, ha már témába került a Landser?
Nagyon nagy embernek tartom Lunit, akit hiába hurcolnak meg, hiába börtönzik be, mert mindig visszatér és új erőt ad a dalaival az embereknek.

Eddig önálló anyagotok nem jelent még meg, de annál több válogatás és split lemezen szerepeltek. Mutasd be kérlek ezeket a kiadványokat kronológiai sorrendben!
Az első album, amin szerepeltünk, a Skinheads ain’t Hippies volt, ahol a Vendetta és az Archívum szerepelt még. A következő split lemez a Redivivus, amin 2 nagyszerű külföldi banda is helyet kapott: az angol Woden és a cseh Ecce Mors. Ezek mellet több válogatáson szerepeltünk, amiket a Skins4skins, Véres kard és a Blood & Honour Hungary adott ki.

Tervezitek e egyébként az önálló anyagot, vagy továbbra is haladtok az én számomra nagyon színpatikus közös alkotások útján?
Igen, tervbe van véve egy saját anyag kiadása, de sajnos ez csúszik, így ígérni nem tudok semmit. Hogy mikor a várható az anyag? Remélem, még az idei évben megjelenik.

Tamás (gitár) a helyi black metal scene-ben is egy jegyzett név. Mutasd be kérlek, hogy Ő milyen zenekarokban vett/vesz részt a Vér Kötelez mellett!
Erre a kérdésre inkább ő válaszoljon.
Tamás: Jelenleg a pécsi Gylliath és Diabolic Force nevű zenekarban vagyok. A Gylliath egy agresszív, gyors black metal, a Diabolic pedig jelenleg egy, csak régi black metal dalokat játszó zenekar, bár most passzív pályán van. A múltban, több zenekarban is nyomultam, mint pl.: a Blizzard, ami a hazai színtéren elég jelentős név, valamint a kora miatt és a régi demók miatt, a múltja is említésre méltó. Gyermekkori szerelmem, és első zenekarom a TrueEquilibrium, -korábban Equilibrium, legkorábban pedig Ismane- ennek sorsa sajnos még nem dőlt el. Különböző, rajtunk kívül álló problémák miatt a zenekar csak elméletben létezik. A másik tag, egyben legjobb barátom, Entity norvég állampolgár, és ott is él, így nehezen összeegyeztethető bármiféle haladás... Éppen ezért tervezem létrehozni egy, az Eq vonalán haladó, agresszív, de filozófikus zenekar létrehozását, amiben csak a magyar zenészek hiánya, és képzetlensége hátráltat. 


Ha már egy másik szintér is előkerült, Neked mi a véleményed a black metal-ról és ott is működő politikai vonalról?
Tamás: A black metal egy eléggé elit műfaj, amit sokan kissé túlmisztifikálnak. Kezdeti időkben leginkább a lázadásból, agresszióból indult ki, melynek jó példája volt a norvég black metal "maffia", az inner circle a 90-es években. Ebben az időben még nem játszott akkora szerepet a zeneiség a stílusban. Igazából nem beszélnék említésre méltó politikai vonalról, inkább bizonyos zenekarok tagjai NS felfogásúak, vagy szimpatizálnak a gondolattal. Sajnos a kiköpött NSBM zenekarok 90%-a kritikán aluli hulladék, vagy nem komoly szándékú zenekar. Nagy divatját éli most NS-nek lenni a black metal-ban is, amivel annyi a baj, hogy a legtöbb embernél ez múló dolog, kevesen vannak, akik valóban tiszta szívvel komolyan gondolják.
A Vér Köteleznek van egy száma melynek címe, „Drink, fight, fuck”. Mi ennek a dalnak az üzenete?
Ez a dal egy történet arról, hogy a harc előtti nap az ember a barátaival búcsúzik a halandók világától. (nem csak ezt a rész kell ki emelni a szövegből hanem egybe nézni az egészet)

Anno sXe voltál, mi vezetett oda, hogy szakítottál ezzel az életformával?
Igen, sok évig ezt követtem, már-már fanatikusan, de volt egy dolog az életemben, ami magánjellegű és elgyengültem, leittam magam. Ezután képmutatás lett volna ugyanúgy sXe- nek hívni magam, mint ahogy sokan teszik ezt. Ma már divat lett, és az emberek nagyon kis része él úgy, amit ez tényleg jelent. Tisztelet és becsület azoknak, akik ezt az életformát élik, de mindenki nézzen magába, aki ennek hívja magát, hogy ő valóban az, vagy csak divat. Mert nem elég, ha valaki csak nem cigizik, vagy csak nem iszik, de mellette szúrja magát, vagy szedi a bogyókat. A sXe egy tiszta élet, nem egy póló, vagy egy tetoválás.

A 2010-es Becsület Napja körül az NSF ellen olyan fiatal személyek emelik fel a hangjukat, akik koruknál fogva nem lehetnek tisztában az egy évtizedes probléma forrásával. Kérlek, hogy vázold fel a történések valós arculatát az olvasóknak, hogy végre tisztábban lehessenek azzal, hogy az NSF miért nem fogadta el az MNA „Baráti kéznyújtását”!
Ez 1999-re nyúlik vissza, amikor a mostani nagyhangú emberek sehol nem voltak még, vagy ha igen, talán ők voltak a pocsolyában fetrengő skinheadek. Ekkor valami agylövés érte az MNA vezetőségét, és kihozták a „Válaszút” című cikküket, amiben kifejtik, hogy a skinhead mennyire egy mocskos alantas dolog. Tudtommal, így indult az egész, és azóta sokszor jelennek meg cikkek, írások ellenünk. És most, 10 év után előbújtak az erdőből és azt mondják, tegyük félre a régi sérelmeket. Nem tudom, de én és még sokan mások, akik ott voltunk anno - és azóta is itt vagyunk, tesszük a dolgunkat - nem hiszünk nekik. Miért is hinnénk, ha egyszer valaki elárulta a másikat, azt már csak kétkedve lehet fogadni.

A jelenben egyre több skinhead fordít figyelmet a politikai kérdések mellett, az állat, környezet védelemnek. Mi erről a véleményed?
Ennek természetes dolognak kellene lennie, hisz a természet a mi anyánk, vigyáznunk és védenünk kell, hogy gyerekeink ne egy szemétdombon nőjenek fel.

Vannak olyan személyek, akik túlságosan irányíthatatlanok és ők mindig azzal vagdalkoznak, hogy a hazai mozgalomban néhány „megmondó ember” próbál „diktálni” és ők azért se állnak be a sorba. Mi erről a véleményed?
Sok az olyan ember, akinek csak a szája jár, de nem tesz semmit, hogy előrébb vigye az ügyünket, és van jó pár olyan is, aki ezen felül csak kritizálni tud, de felmutatni ők sem tudnak semmit. El kellene gondolkozni, hogy ki mit tud segíteni és van-e értelme olyan dolgokról beszélni, amiért semmit nem tesz.

A jelenlegi mozgalmat Te magad, hogyan ítéled meg?
Egyre szervezettebbnek és egyre szerteágazóbbnak látom a mai mozgalmat. Míg régen csak koncertek voltak, mára sok túra, megemlékezés van. Ez nagyon pozitív dolog, egyre több fiatal érzi magában, hogy tenni kell valamit. Remélem, ez nem csak egy fellángolás bennük és itt lesznek köztünk 10 év múlva is.

Látsz e különbséget a mostani fiatal skinhead-ek és múlt fiataljai között?
Ez egy fogós kérdés, mert a mai fiatalokat 2 részre osztanám. Egy részüknek csak a buli teszi ki az életüket, de egyre többen részt kívánnak venni a koncertek, túrák szervezésében. És egyre több megemlékezés van országszerte, segítenünk kell őket és nem lehurrogni, ha valamit csinálnak. Lehet, hogy elsőre esetlenül megy nekik valami, de ezért vannak az idősebbek, hogy átadják a tapasztalataikat a fiatalabbaknak. Nekik persze ezt meg kell hallgatni, és nem önfejűen menni előre.

Végezetül mit szeretnél még hozzátenni az elhangzottakhoz?
Köszönjük a lehetőséget, hogy elmondhattuk a véleményünket. Kitartást az oldal további munkájához.
ÉAH!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése